2009-06-17 09:37:24• hírek • Garzó Ferenc/MTI

A kormánynak ne legyenek kivételes jogai!

"Apró államcsínyhez" hasonlította Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke kedden a román kormány nemrég megjelent sürgősségi rendeletét, amely lehetőséget biztosít a kabinetnek arra, hogy még hatálybalépésük előtt eltöröljön vagy módosítson parlament által elfogadott jogszabályokat.

A képviselőházban elhangzott napirend előtti felszólalásában a romániai magyar honatya emlékeztetett: június 9-én olyan sürgősségi kormányrendelet jelent meg a hivatalos közlönyben, amely néhány sornyi szövegével teljesen átrendezi az államon belüli hatalmi viszonyokat, és ez az RMDSZ-es politikus szerint alkotmányellenes is.
A 61-es számú sürgősségi kormányrendelet a 24/2000-es törvényt módosítja, amely arról rendelkezik, hogy melyek a törvényhozási folyamat kritériumai és normái. A kormányrendelet lehetővé teszi, hogy bármely törvényt parlamenti elfogadása után, de még megjelenése előtt a kormány egyoldalúan módosíthat, sőt, ha úgy akarja, el is törölhet - mondta Kelemen.

Szerinte ezzel a kormány átveszi a törvényhozó szerepét is, ami demokratikus jogállamban nem képzelhető el. Olyan ez, mint egy apró államcsíny, egyenes út az autokrácia felé, egyenes út kifelé a demokráciából - mondta. Az a kormány teszi ezt - fűzte hozzá -, amelynek 73 százalékos támogatottsága van a parlamentben, így elő sem fordulhat, hogy olyasmit szavazzon meg a törvényhozó testület, amit a kormány nem akar.
A kormány azzal indokolja lépését, hogy arra a jogrendszer hatékony reformja érdekében volt szükség, és csupán "alaposan indokolt" esetekre vonatkozik.

Az egyik koalíciós partner, a Szociáldemokrata Párt (PSD) maga is kifogásolja a rendeletet. Bogdan Niculescu Duvaz, a párt szóvivője korábban közölte: pártja nem támogatja a rendelet elfogadását a parlamentben, sőt annak visszavonását kérte. Úgy vélte, hogy az alkotmányellenes módon biztosít lehetőséget a kabinet számára a törvények módosítására, ez pedig szerinte nem járható út, hiszen az egyetlen, törvények elfogadására jogosult intézmény a parlament.
Az RMDSZ-hez hasonlóan ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) már jelezte: alkotmánybíróságon támadja meg a határozatot, mivel szerinte az lehetőséget biztosít a kormánynak arra, hogy cenzúrázza a parlamentet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: